systeem successierecten


18 mei 2005

Vraag nummer: 9223  (oude nummer: 5920)

Gecahte heer/ mevrouw,

Wij exploiteren een tankstation, waarvan de grond van een familie is, welke van ouder op ouder is overgegaan. De huidige eigenaren willen op zich de grond aan ons verkopen, maar stuiten op hoge belastingstechnische successierechten. Ze overwegen nu om de verkoop een jaar op te schorten. We vragen ons af wat dit inhoud en of dit een hoog bedrag betreft? Is het vergelijkbaar met de verkoop van een woning waarover k.k. betaald moet worden? In dat geval zouden deze kosten toch voor ons als verkoper komen? Hoe wordt de berekening van de successierechten opgebouwd?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

(Naam bij de redactie bekend)

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De hoogte van de successierechten hangen af van: 1. de relatie tot de overledene 2. de hoogte van de verkrijging en de eventuele toepassing van een vrijstelling.

Het voordeel van erven is dat er over het algemeen geen koopsom op tafel hoeft te komen (behalve bij een zogenoemd legaat tegen inbreng). Indien geen sprake is van een familieband dan is de hoogste tariefgroep van toepassing. Maar zelfs dan kan het goedkoper zijn dan betaling van de koopsom + kosten. Als de waarde tussen nu en overlijden gaat stijgen, dan kan het proces zich overigens gaan omkeren.

Mijn advies: ga langs uw notaris om u goed te laten voorlichten.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.