niet kunnen betalen successiebelasting


14 december 2005

Vraag nummer: 9797  (oude nummer: 7052)

Mijn vader is dit jaar overleden, en had een vriendin waar mee hij samen een testament en een notariel samenlevingsovereenkomst had. Tevens is ze executeur. Ze heeft vruchtgebruik van de woning, en mijn vaders enige bankrekening ,in de tijd dat hij in het verpleeghuis zat tot en/of gemaakt. Ook deze rekening heeft ze gekregen ondanks dat ze hem nooit gevoed heeft. De rekeningen op naam van de erven moeten wij betalen en de tegoeden, van de erven, ontvangt zij op de enige bankrekening, en ziet ze wel als haar bezit. We zijn bijna een jaar verder en hebben ook nog nergens inzage in gehad, ze heeft n.l. het contact gebroken toen wij alles geregeld hadden omtrent de begrafenis en afhandeling persoonlijke zaken.Nu heb ik de aanslag van de successierechten ontvangen omdat wij , 4 kinderen het huis erven, na vruchtgebruik. De andere kunnen dat betalen, maar wij met studerende kinderen , helaas niet. De notaris die alles geregeld heeft, omtrent de aanvraag, stelt ons voor een termijnbetaliing aan te vragen bij de belasting.
Wat is verstandiger om te doen? Te lenen bij de bank, wat we altijd hebben willen voorkomen, of via de belasting het te regelen. Zou u mij daar mee kunnen helpen. b.v.d. onze hartelijke dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vind het heel moeilijk om u daarin te adviseren. Het is ook een gevoelskwestie. Wellicht dat u eerst tracht een afbetalingsregeling met de fiscus te treffen en als dat niet lukt of niet zoals u wil, dat u alsnog het bedrag of een gedeelte daarvan leent.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn