belasting erfenis


30 mei 2005

Vraag nummer: 9252  (oude nummer: 5961)

Geachte meneer, mevrouw,

Mijn vader is in 1992 overleden. Mijn ouders hadden een langstlevende testament. Het kindsdeel is aan mij en mijn zusje nooit uitbetaald. (ik weet ook niet meer hoe groot dat was, waar kan ik dit achterhalen?). inmiddels zijn mijn zusje en nu ook moeder overleden en ben ik als enige erfgenaam overgebleven. Er staat ongeveer nog 10.000 euro op de bank. Verder hebben wij nog 24.000 euro geleend van mijn moeder voor de verbouwing van ons huis.

Hoeveel successie rechten moet ik betalen? Heb ik ook nog recht op vermindering van successierechten omdat ik mijn kindsdeel nooit heb gekregen, of moet ik juist rekening houden met extra kosten. Wat moet ik op het belastingformulier invullen?

Op de website kon ik nergens vinden of er kosten aan dit advies verbonden zijn. Zo ja, laat u dit mij dan eerst even weten?


Groeten van mevrouw Schoorl

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen kosten aan mijn antwoord verbonden. Een advies kan ik u ook niet geven omdat mij niet alle gegevens bekend zijn.

Voor de beantwoording van de vraag moet je stapje voor stapje gaan. Eerst het overlijden van uw vader. U (en uw zus) kreeg daardoor een vordering op uw moeder. Deze vordering is een schuld in de nalatenschap van uw moeder. De geldlening is weer een actiefpost in de nalatenschap van uw moeder.
Indien u ook erfgenaam bent van uw zuster, dan valt in haar nalatenschap ondermeer de erfenis van uw vader en eventueel uw moeder.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn