adoptie van volwassene


17 maart 2021

Vraag nummer: 62595

L.S. Ik ben een alleenstaande 77-jarige man, met een beetje spaargeld en een mooie woning. Ooit hadden mijn ex-vriendin en ik pleegkinderen in huis en met twee daarvan - die mij ook 'vader' noemen - heb ik nog steeds heel goed contact. Nu mijn gezondheid afneemt, wil ik in mijn testament vastleggen dat de mannen - intussen allebei al 47 jaar - mijn erfgenamen worden. Alleen zullen ze tzt dan heel veel erfbelasting moeten betalen. Nu heb ik begrepen dat adoptie van beiden nog mogelijk is - dat willen ze wel - zodat ze door de fiscus als 'eigen' kind worden beschouwd. Mijn vraag is: hoe één en ander geregeld moet worden. Met hartelijk dank voor uw reactie....

Antwoord:

Geachte heer,

Wellicht zou aanspraak gemaakt kunnen worden op artikel 19 lid 2 Successiewet 1956 waarin pleegkinderen onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden gelijk worden gesteld met 'eigen' kinderen. Of die gelijkstelling van toepassing is kan ik niet beoordelen. Dat zou u kunnen navragen bij de notaris die voor u het testament maakt.

Adoptie betreft in beginsel slechts minderjarige kinderen. In het algemeen geldt dat door adoptie bestaande familierechtelijke betrekkingen worden doorbroken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >