voortrekken van een kind


16 december 2004

Vraag nummer: 8879  (oude nummer: 5189)

Als bij een familie met 2 kinderen de ouders beslsissen om hun eigendom zijnde de eigendomsgrond plus de daarop bebouide ouderlijke woning middels koopackte (trasnsport) te delen. Maar 1 kind word bevoordeelt en krijgt het grootste gedeelte met de woning (ouders behopuden vruchtgebruik van woning) en krijgt middels eenkoopakte maar ver beneden taxatie waarde (koopwaard 200.000 / taxatie waarde 450.000) en de tweede kind krijgt ook, middels koopakte, alleen een klein stuk grond taxatie waard 20.000. Wat kan het tweede kind hieraan doen? Is de verkoop van de woning niet een vermomde schenking? Moet de vedrdeelde boedel niet eerlijk verdeelt worden? Moet de eerste kind het veraschil aan de tweede betalen? Heeft de tweede kind mogelijkheid om een rechtszaak te beginnen i.v.m. oneerlijke verdeling?
Bij voorbaat dank ik u voor de medewerking.

15 december 2004

Antwoord:

Geachte heer,

Natuurlijk is het mogelijk in ongelijke delen te verdelen gedurende het leven van de ouders bij overdracht. Het kan pas (echteraf) een probleem worden indien blijkt dat er geen reele koopsom voor is betaald. Met een taxatie gemaakt door een onafhankelijk makelaar kom je volgens mij al een heel eind. Dan zal er niet snel sprake zijn van een schenking.

Degene die het kleine stuk koopt betaalt ook veel minder. Dus ook daarin zit geen bevoordeling. En als je het niet wil hebben als kind, dan doe je het toch gewoon niet!

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE