verkoop ouderlijk huis aan kinderen


15 juni 2006

Vraag nummer: 10377  (oude nummer: 8131)

Ik heb een aantal jaren geleden al eeder de vraag gesteld maar met de wijzigingen van wetgevingen wil ik graag nogmaals de vraag stellen.
Moeder (nu 83 jaar) van 13 kinderen, nu nog bij de tijd maar al lijdende aan alzheimer, bezit een woning van waarde ca.€400.000 geheel afbetaald. Wat kunnen we het beste doen? Woning verkopen aan de kinderen met een schuldbekentenis die jaarlijks wordt verminderd met het grootst mogelijk belastingsvrij bedrag per kind en moeder het recht tot blijven wonen te geven of woning als eigendom van moeder te houden en bij overlijden de verkoopontvangsten te verdelen met mindering van erfrechten. Wat gebeurt er als moeder niet meer bij verstande is om zelf te beslissen?
Graag willen wij hierop uw antwoord en als u nog meer informatie nodig heeft kan ik u deze altijd geven Groet van Gerda van der Sterren-Postma

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kan inderdaad een goed moment zijn om de woning over te dragen, maar verwacht er geen wonderen van. In theorie kan inderdaad alles fiscaal vrij gunstig lopen, maar de toekomst is ongewis. Als uw moeder zelf haar zaken niet (meer) kan behartigen is bewind of curatele de aangewezen weg. Als er dan echter (ingrijpende) handelingen namens haar verricht moeten worden, dan is de toestemming van de kantonrechter vereist.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE