schenking


16 september 2009

Vraag nummer: 12985  (oude nummer: 13835)

wij hebben 5 jaar geleden het huis van mijn schoonmoeder gekocht, met het recht van levenslangebewoning door mijn schoonmoeder, en na de betaling hebben wij een bedrag van € 10.000,- gekregen en hebben hier schenkingsrecht over betaald, nu zijn er problemen met 2 kleinkinderen van mijn schoonmoeder die vinden dat wij het huis te goedkoop hebben gekocht maar het is gewoon getaxeerd, maar mijn vraag is kan het zo zijn dat het schenkingsbedrag nog bij haar erfenis hoort zij is in november 2007 overleden dus nu bijna 2 jaar deze neven zijn daar nu via een advokaat mee gekomen.
vriendelijke groet en alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op grond van de legitieme portie kunnen (klein-)kinderen die tekortkomen op hun legitieme portie schenkingen als het ware 'terughalen'. Verder kan bepaald zijn dat schenkingen moeten worden ingebracht in de nalatenschap.

Is er geen sprake van een schenking omdat (bijvoorbeeld) alles tegen zakelijke condities gegaan, dan zou dat allemaal niet aan de orde zijn. Misschien goed om eens advies te vragen aan de notaris die destijds de overdracht heeft verzorgd.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE