Schenken recreatiewoning


26 september 2011

Vraag nummer: 26143

Mijn vader wil graag bij leven zijn recreatiewoning aan mij overdoen, met toestemming van mijn broer. Mag hij de recreatiewoning gewoon schenken aan mij en alles op papier zetten en ondertekenen. Of moet ik hem "kopen" van hem. Zoja wat moet er dan in een van beide "contracten" staan, zodat we later als mijn vader er niet meer is, voor problemen komen te staan.
Graag hoor ik uw antwoord in deze.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn een aantal wegens die naar Rome leiden. Je kunt een huis kopen en vervolgens de koopsom schuldig erkennen, eventueel in combinatie met kwijtscheldingen door vader (maar dan kan er weer 'scheefgroei ontstaan met andere broer en zussen). Je kunt ook gewoon de koopsom betalen. De vordering wegens de schuldbekentenis kan in een testament ook weer gelegateerd worden. Verder kan het huis ook geschonken worden.

Hoe dan ook zal bij overdracht overdrachtsbelasting verschuldigd zijn (over de waarde). Daarnaast kan sprake zijn van schenkbelasting indien met de ook een schenking wordt gedaan. Er zijn fiscale samenloop regelingen ten aanzien van overdrachtsbelasting en schenkbelasting. Zelfs kan sprake zijn van erfbelasting in dit kader.

Gezien de hoeveelheid haken en ogen raad ik u van harte aan eerst uitgebreid te overleggen met uw notaris.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE