Overname eigen huis


9 januari 2004

Vraag nummer: 8346  (oude nummer: 3734)

Wij hebben in 1996 een huis gekocht samen met mijn schoonouders. De helft van het huis waarin wij wonen is in eigendom van hen, de andere helft van mijn vrouw en mij. Nu ben ik in de situatie dat wij financieel gezien het deel van het huis van hen kunnen kopen. Inmiddels is de waarde van het huis gestegen.
Wij willen het huis van mijn schoonouders overnemen voor het geld wat zij toen betaald hebben. Ik begrijp dat we overdrachtsbelasting moeten betalen over de helft van de waarde van het huis en over het verschil tussen van de waarde en wat wij mijn schoonouders betalen, schenkingsrecht.
Mijn vragen:
- Wordt er op deze manier niet twee maal belasting geheven, is het niet zo dat er overdrachtsbelasting wordt geheven over het daadwerkelijke overname bedrag en over de rest schenkingsrecht?
- Hoe moet de waarde bepaald worden van het huis. Gezien de bewoonde staat lijkt dat mij een percentage van de waarde in het economisch verkeer. Als dat zo is, welk percentage geldt dan?

Antwoord:

Geachte heer,

Er is een samenloop regeling zodat over hetzelfde bedrag niet zowel overdrachtsbelasting als schenkingsrecht betaald hoeft te worden.
Gezamenlijke taxatie met de belastingdienst is een optie. Op die manier weet u precies waar u aan toe bent, maar zijn uw mogelijkheden om een andere waarde te nemen uiteraard zeer beperkt.

De bewoonde staat is maar een beperkte aftrek. Meestal is dat in de buurt van de 20%. Wellicht verstandig om dat even na te gaan bij de belastingdienst.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE