Oma inwonend; erfbelasting bij overlijden?


28 februari 2022

Vraag nummer: 64460

Beste,

Onlangs hebben wij het huis van oma gekocht (laten taxeren en 5k boven taxatiewaarde gekocht). Vervolgens heeft oma een schenking gedaan aan haar 3 kleinkinderen voor de eigen woning.
Oma blijft in een mantelzorgwoning bij ons op het terrein (zelfde adres) wonen zodat wij (kleinkind en partner kleinkind) mantelzorg kunnen verlenen. Er zijn bij de notaris geen enkele rechten voor oma vastgelegd(op aanraden notaris) Er wordt geen huur o.i.d. betaald door oma.

Is het nu zo dat er bij toekomstig overlijden van oma een enorme erfbelasting moet worden betaald? Ik lees daar iets over (vruchtgebruik) maar begrijp de exacte uitleg niet. Zoals ik het lees is dit namelijk van toepassing wanneer de woning wordt overgedragen, bij ons is het een 'normale' hypothecaire aankoop.

Alvast bedankt voor uw antwoord

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

De notaris die een en ander heeft verzorgd, kan u uiteraard met uw vraag helpen. In het algemeen is het zo dat indien je (als eigenaar) na overdracht het genot houdt, de kans groot is alsnog bij overlijden erfbelasting moet worden voldaan, tenzij 6% huur wordt betaald (art. 10 Successiewet). Of dit ook in uw situatie speelt, kan ik niet beoordelen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >