kopen van ouderlijk huis


25 juni 2004

Vraag nummer: 8595  (oude nummer: 4450)

Goede morgen,
mijn moeder wil dat ik het huis krijg,mijn vader is overleden nu zijn er nog 4 kleinkinderen van mijn overleden zus en broer maar mijn moeder wil dat ik het huis krijg dit door omstandigheden verder is er geen geld het huis is 8 jaar gelden getaxeerd op
175.000 gulden het is een oud huis als wij het willen kopen wat is het minimum wat wij kunnen betalen aan haar of zijn er nog andere manieren om het op onze naam te krijgen.
Alvast heel hartelijk dank voor uw antwoord.
Coba

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op zich is één en ander vrij eenvoudig. Als u het wil koopt u gewoon het huis tegen marktwaarde. Onder de waarde kopen betekent dat er hoogst waarschijnlijk ook schenkingsrecht is verschuldigd.

Gezamenlijke taxatie met de belastingdienst ter vaststelling van de waarde kan daarbij een optie zijn.

Is de waarde en de koopsom vastgesteld, dan kan de betaling op verschillende wijzen plaatsen. Gewoon door betaling aan uw moeder van de koopsom, of geheel of gedeeltelijke schuldigerkenning van de koopsom al dan niet gevolgd door kwijtschelding(en).

Hoe het ook zij, omdat één en ander vele fiscale consequenties heeft, vooral ook als uw moeder in het huis blijft wonen, is een voorafgaand uitgebreid informatief gesprek hierover met uw notaris zeer aan te bevelen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE