kopen van huis als alleen moeder nog leeft


8 februari 2009

Vraag nummer: 12394  (oude nummer: 12282)

Geachte meneer, mevrouw,

Ik heb even een vraag mijn schoonvader is 7 jaar geleden overleden en voor hij overleed had hij altijd gezegt dat mijn man en ik het huis mochten kopen als me schoonmoeder ook zou overlijden.(weet niet of dit in een testament staat)
Maar nu is dus het geval vorige week belt mijn zwager dat hij ons de keuze doet of wij het huis nu wilde kopen nu me schoonmoeder nog leeft en als wij het niet willen dat hij het wel koopt en dat me schoonmoeder er blijft wonen.
Nou is me vraag of dat kan als me zwager het koopt en of dat hij of me schoonmoeder een kindsdeel moet uitbetalen aan ons (er is nog een broer).
Of kunnen wij een regel laten opstellen bij notaris dat wij pas beslissen als me schoonmoeder overlijd en dan alle kinderen laten ondertekenen en me schoonmoeder. Of zelf een brief opstellen en laten ondertekenen door kinderen en moeder.
Is dat dan wel rechtsgeldig .
En hebben jullie misschien ook informatie boekjes of zo over rechten van het kopen van een huis van iemand die nog leeft en die er dan in blijft wonen .

Met vriendelijke groeten Petra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kopen van een huis van een ouder heeft zeel veel haken en ogen. Deze zijn zowel fiscaal als juridisch van aard. Ik kan u dus maar één advies geven: ga langs uw notaris voor een informatief gesprek en maak daarna pas uw keuze.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE