Kopen ouderlijk huis


17 september 2003

Vraag nummer: 8025  (oude nummer: 3066)

Ik wil binnenkort het huis van mijn vader kopen.
Zijn er mogelijkheden om (voor een gedeelte) onder de 6% uit te komen die ik aan de staat kwijt ben? Zijn er verder nog tips die me geld kunnen schelen?

Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer,

Om achteraf niet in de problemen te komen met de fiscus en/of broers en zussen, dan zou ik de aankoop zo zakelijk mogelijk houden. Uiteraard ontkom je er niet aan overdrachtsbelasting te betalen. Indien u vader de koopsom geheel of gedeeltelijk kwijtscheldt, dan is ook schenkingsbelasting verschuldigd. De betaalde overdrachtsbelasting (over het zelfde bedrag) kan overigens in mindering gebracht worden op het verschuldigde schenkingsrecht. Daarnaast zijn er nog vrijstellingen voor het schenkingsrecht.

Let op: indien u vader in de woning blijft wonen en u de aankoop financiert via een bank, dan is de verschuldigde rente niet aftrekbaar. U betaalt wel BOX III belasting op de woning. Dan zou uw vader u een leuke huur moeten betalen die onbelast is in BOX III.

Overhaast moet u nooit tot aankoop van de woning overgaan. Maakt u samen met uw vader een afspraak bij een notaris om één en ander heel erg goed door te spreken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE