kopen ouderlijk huis


14 februari 2007

Vraag nummer: 10874  (oude nummer: 8861)

Ons ouderlijk huis wordt gekocht door mijn broer (mijn ouders zijn nog in leven maar wonen niet meer in dat huis), de prijs van de woning daar zijn we het al over eens maar nu is nog mijn vraag; klopt het dat er een vrij gesteld bedrag is van 37500 euro per kind, dat mijn broer dit in de aankoop van het huis kan stoppen en dat mijn zus en ik daar belasting over moeten betalen, een bedrag van 2000 euro. Het lijkt mij niet eerlijk dat wij dit wel moeten betalen en mijn broer (die al het voordeel van een 'goedkoop'huis heeft) niet. Hebt u hierover nog een goed tip?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw broer moet de koopsom van het huis aan uw ouders betalen. Betalen kan echter op heel veel wijzen: daadwerkelijk voldoen, schulderkennen en (door de ouders) gedeeltelijk of geheel kwijtschelden (schenken).

Ouders kunnen aan kinderen een vrijgesteld bedrag per jaar en eenmalig (afh. van de leeftijd van het kind) zonder schenkingsbelasting schenken. Mijn advies daarbij is eigenlijk altijd om kinderen wat schenkingen betreft geheel gelijk te behandelen. Verplicht is het echter niet.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE