Kan ik ons huis aan zoon verkopen en dan kamers bij hem huren?


26 november 2017

Vraag nummer: 52876

Geachte expert,

Wij willen ons huis aan onze zoon verkopen voor € 300.000,-- WOZ waarde 2015 is € 250.000,--. Onze zoon woont al bij ons in het huis en blijft er ook wonen. Hij betaalt de helft van de koopprijs bij de overdracht en voor de andere helft verstrekken wij hem een annuïteiten lening tegen 6% rente die hij in 25 jaar aflost. Kan onze zoon ook de rente over deze lening aftrekken als rente over zijn eigenwoningschuld?
Wij willen kamers bij hem huren voor een bedrag net onder de kamerverhuur vrijstelling voor de belasting. Of zijn we verplicht om 6 % van de waarde als huur te betalen? En moet er over de eventuele meerwaarde nog erfbelasting worden betaald na ons overlijden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Recent is soortgelijke vraag gesteld. Als antwoord heb ik onder meer gegeven: "Overdracht van een woning door de ouder(s) aan de kinderen heeft heel veel aandachtspunten, waaronder fiscale aandachtspunten. Indien de ouder in de woning blijft wonen moet in beginsel de huur 6% van de WOZ waarde zijn. De huur van 6% van de WOZ waarde is om te voorkomen dat alsnog erfbelasting verschuldigd is.
Bij overdracht is in beginsel 2% overdrachtsbelasting verschuldigd (over de koopsom/waarde.

Of bij verhuur sprake van lagere of geen aftrek van hypotheekrente, kan u voor de zekerheid navragen bij de belastingdienst.

Kortom, zoals zo vaak maar zeker in uw geval: neem contact op met uw notaris om één en ander te bespreken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE