Huizen ruil ouders - kind


30 november 2003

Vraag nummer: 8211  (oude nummer: 3502)

Mijn ouders willen hun woonboerderij 'ruilen' tegen het appartement van mijn zus omdat het onderhoud hen te veel wordt. De bedoeling is beide huizen voor dezelfde prijs te kopen/verkopen zodat er als het ware een ruil optreedt. Echter, ik denk dat het huis van mijn ouders veel meer waard is dan het appartement van mijn zus. In feite zou er hier dus sprake zijn van een schenking en zou ik hierdoor benadeeld worden als mede erfgenaam. Mijn zus en ik zijn de enige kinderen. Zou u me kunnen adviseren wat de beste weg zou zijn om te volgen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien de waarden niet gelijk zijn, dan kan er inderdaad sprak zijn van een schenking. Bij betreffende ruil heeft uw zuster dus ook extra last van de fiscus (naast de 6% overdrachtsbelasting die zij ook moet betalen). Of u benadeeld wordt hangt af van vele omstandigheden. Misschien hebben uw ouders voor u ook wel wat leuks in petto.

Hoe het ook zij, ik raad u en uw ouders en zuster aan om één en ander samen met een notaris te bespreken, omdat er vele haken en ogen aan de transactie zitten. Een concreet advies in deze rubriek kan ik u dus ook niet geven

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE