Huis van vader kopen


6 augustus 2007

Vraag nummer: 11179  (oude nummer: 9510)

Het huis van mijn vader staat zo'n 3 jaar te koop voor een bedrag van €250000,-, maar er blijk nog steeds geen geinteresseerde te zijn. Nu wil ik het huis van mijn vader wel kopen, mijn vader heeft twee mogelijkheden geopperd:
1) mijn vader geeft het huis (met als uitgangswaarde dan €200000,-) aan mij, mijn broer en mijn zus. Ik kan dan evt. d.m.v. mijn hypotheek mijn broer en zus uitkopen.
2) Ik koop het huis van mijn vader voor €200000,- of evt €250000,- Ik neem een hypotheek voor het bedrag dat ik krijgen kan €150000,- en het overgebleven bedrag los ik in termijnen of later af aan mijn vader (of broer en zus)

Graag zou ik weten wat de voor en nadelen zijn van beide opties en of het uberhaupt mogelijk is om op een van deze manieren het huis te kopen. Belangrijk is dat in het huis nog een erfdeel zit (overleden moeder) voor mij, mijn broer en zus van €35000,- per persoon.

Zijn er eventueel nog ander opties, en wat zijn belastingtechnisch de consequenties.

Al vast bedankt voor het antwoord en de (nog te nemen) moeite.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als ik dat zo zie dan zijn alle routes mogelijk, maar met elk geheel eigen consequenties. Het gaat veel te ver om die in deze rubriek te bespreken. Daarvoor moet u contact opnemen met uw notaris.

Houdt u wel in uw hoofd dan verdeling van een nalatenschap (ivm overlijden van moeder zoals u aangeeft) vrij is gesteld van overdrachtsbelasting. Wellicht is dus de verdeling van deze boedel de eerste route om tegen het licht te houden.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE