Huis schenken of verkopen?


18 oktober 2003

Vraag nummer: 8096  (oude nummer: 3225)

De situatie is als volgt: We hebben een onverdeelde boedel, het ouderlijk huis, dat thans bewoont wordt door mij als zoon. Mijn moeder is elders gaan wonen en mijn zus woont ook elders (we zijn met 2 kinderen). Van mijn moeder en zus mag ik de woning kopen tegen de getaxeerde waarde. Nu is moeder bereid de gehele getaxeerde waarde van de woning gelijkwaardig te verdelen onder ons als kinderen.
Nu is mijn vraag: wat is wijsheid i.v.m. de successierechten, schenkingsrecht en overdrachtsbelasting. Is het verstandig dat moeder de woning aan ons kinderen schenkt waarna ik mijn zus eruit koop en ik de woning op naam krijg? Of kan ik de woning beter van mijn moeder kopen? Wij kinderen zijn beiden ouder dan 35 jaar.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw

Een algemeen antwoord is onmogelijk te geven. Er zijn vele routes te bewandelen om de gewenste situatie te bereiken. Over het algemeen is overdracht gedurende het leven nadeling vanwege de verschuldigde overdrachtsbelasting. Wordt het huis echter geschonken (of de koopsom kwijtgescholden) dan kan de betaalde overdrachtsbelasting in mindering komen op het schenkingsrecht. Daarnaast heeft u nog de hoge vrijstelling schenkingsrecht. Het kan dus gunstiger zijn de woning nu al over te dragen. Ook waardestijgingen worden dan niet belast met successiebelasting bij overlijden van uw moeder.

Voor de verschillende routes bij overdracht gedurende het leven van uw moeder zou je cijfer-voorbeelden moeten maken.

Ik raad u dus ook van harte aan een afspraak te maken met een notaris om één en ander goed te bespreken en alle mogelijke routes te berekenen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE