huis op naam van de kinderen?


14 maart 2006

Vraag nummer: 10140  (oude nummer: 7675)

Mijn schoonmoeder van bijn a 80 jaar heeft -hoewel gezond van lijf en leden - besloten in een aanleunwoning te gaan wonen. Door haar bescheiden pensioen en AOW komt ze in aanmerking voor huursubsidie mits de huurprijs onder de 600 Euro blijft. Haar huidige woning is hypotheekvrij en als zij deze verkoopt vervalt haar huursubsidie. Sommige mensen zeggen dat ze haar woning op de namen van haar kinderen moet zetten, die dan op hun beurt weer haar huur moeten betalen. Is dit een juiste constructie of heeft u andere oplossingen? Bedankt alvast. Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er leiden vele wegen naar Rome. Strikt genomen is het geld van uw schoonmoeder dus niet helemaal zuiver als zij dat wegsluist om vervolgens beroep te doen op een subsidieregeling.

Als ze het huis aan de kinderen verkoopt, staat daar natuurlijk ook een koopsom tegenover. Deze koopsom kan mogelijk door de kinderen worden schuldig erkend (al dan niet gedeeltelijk). Moeder heeft dan een vordering op de kinderen. In hoeverre zo'n vordering wel of niet invloed heeft op de subsidieregeling weet ik niet. Als moeder haar eigen huis zou gaan huren van haar kinderen, lijkt mij dat de subsidieregeling niet van toepassing is, maar zeker weet ik dat niet. Beste om na te vragen bij een advocaat op gebied van hurrecht.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE