Huis kopen van ouders


22 januari 2004

Vraag nummer: 8411  (oude nummer: 3846)

Ik huur de afgelopen 3 jaar het huis van mijn ouders. Zij zijn 3 jaar geleden in een senioren huur woning gaan wonen. Nu wil ik het huis graag van ze kopen! maar kan de markt waarde niet betalen!
Wat mijn ouders betrefd is dit ook niet nodig.
Mag ik het huis van de fiscus / notaris een eind onder de marktwaarde kopen? heeft het feit dat ik het huis al enige tijd huur meschien een gunstig effect op de verkoopprijs? Een andere vraag: Mogen mijn ouders optreden als hypotheek vertstrekker, is het mogelijk dat ik dus voor de aankoopprijs met hen een betalingsregeling regel? zoja is de rente die ik dan aan hen betaal voormij dan aftrekbaar? en betalen zijn IB over de rente opbrengst? of valt de waarde van de uitsaande lening voor hen in box 3?

Antwoord:

Geachte heer,

De huur door u heeft maar een zeer beperkt waardedrukkend effect. Verkoop onder de marktwaarde noemen we een schenking, die dus in beginsel is belast met schenkingsbelasting.

Indien u de koopsom niet betaalt, maar deze schuldig blijft, leent u als het ware geld van uw ouders. Indien u daar rente op moet betalen is dat in beginsel aftrekbare eigenwoning rente. In sommige gevallen is er geen aftrek. U zou uw specifieke geval moeten voorleggen aan de belastingdienst.

De vordering van uw ouders op u is een BOX 3 vordering. Ontvangen rente wordt daarmee niet belast.

Gezien het complexe karakter van de overdracht en de vele mogelijke fiscale consequenties, raad ik u aan van te voren u heel goed te laten informeren, ook bij de notaris die de overdracht gaat verzorgen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE