geërfde woning samen met kinderen beheren/verhuren


27 januari 2017

Vraag nummer: 49308

Mijn moeder heeft het ouderlijk huis geërfd na het overlijden van haar broer. Mijn ouders wonen in een huurwoning en zijn niet van plan om te verhuizen.
De woning verkopen vinden ze echter ook zonde. Zeker omdat in de toekomst het wellicht gebruikt kan worden door 1 van de kleinkinderen.
De woning zelf aanhouden is waarschijnlijk financieel onaantrekkelijk gezien de financiële gevolgen.
Mijn zus en ik willen graag de woning opknappen en aantal weken per jaar verhuren als vakantiewoning aan vrienden en familie die ver weg wonen.

Kunnen mijn ouders een deel van de woning (inclusief bijv deel van hypotheek) aan ons schenken of verkopen zodat mijn zus (bijv 35%) en ik (bijv 35%) mede eigenaar worden?
En zo ja zorgt dit ervoor dat mijn ouders gunstiger kunnen blijven wonen in hun huurwoning ? terwijl de woning in familiebezit blijft en wij met 3 gezinnen voordeel halen uit de woning door de verhuur.

Antwoord:

Geachte heer,

Doorgaans blijkt pas achteraf of een bepaalde keuze 'gunstig' uitpakt en moet je verder goed vaststellen waarom je één en ander zou willen. In ieder geval moet bezien worden welke gevolgen een eventuele, gedeeltelijke, overdracht heeft. Daarbij dient in beginsel uitgegaan te worden van een reele waarde, dient overdrachtsbelasting te worden betaald én is in beginsel sprake van BOX 3 vermogen bij de eigenaren. Ik raad u van harte aan eens langs een notaris te gaan voor overleg en advies.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE