erfbelasting


6 maart 2013

Vraag nummer: 33834

ik heb 18 jaar geleden het huis gekocht van mijn schoonouders. het is toen geschat door een makelaar. we hebben toen een bod gedaan en zijn tot overeenstemming gekomen. ook met de andere kinderen van hun. (er rust een vrucht gebruik op) in de afgelopen jaren hebben we alles verbouwd en opgeknapt. nu begrijp ik dat er over de waarde van toen en nu belasting moet worden betaald. terwijl we het zelf opgeknapt hebben!
kunt u mij vertellen hoeveel % deze belasting is . en hoe ik dit kan uitrekenen. ik begrijp dat hoe langer deze mensen leven de prijs ook steeds hoger wordt.
b.v.d Kees

Antwoord:

Geachte heer,

Het punt zit in het vruchtgebruik. Door dat vruchtgebruik zal er bij overlijden van de vruchtgebruiker een claim erfbelasting komen. De vraag is over welk bedrag dan erfbelasting moet worden betaald (er zijn namelijk ook wat 'aftrekposten'). Pas daarna kom je toe aan de vraag welk percentage van toepassing is.

De vraag is of het vruchtgebruik omzet kan worden in een ander woonrecht zodat er mogelijk geen sprake is van erfbelasting. Dat is in het algemeen lastig vast te stellen, hoewel niet onmogelijk. Huur zou een optie kunnen zijn, maar de huurpenningen zijn doorgaans behoorlijk hoog (namelijk verplicht gerelateerd aan de waarde van de woning) zodat het de vraag is of het op te brengen is voor de huurder.

Hoe dan ook raad ik u van harte aan langs uw notaris te gaan om één en ander te bespreken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE