Deels erfgenaam van woning


14 mei 2020

Vraag nummer: 60748

Beste,

Mijn ouders hebben een koopwoning echter is mijn vader in 2011 overleden doordat ik zijn ' enige' kind ben, ben ik ook zijn wettelijke erfgenaam samen met mijn moeder. Natuurlijk is 50% van de woning al voor mijn moeder en de overige 50% wordt dan verdeelt over mij en mijn moeder. Mijn moeder wilt graag dat ik in de woning ga wonen. Hoe werkt dit en waar moet ik aan denken en opletten? Tevens zou mijn moeder de woning aan mij willen verkopen met een ton onder de woz waarde. Echter ben ik natuurlijk al een erfgenaam dus hoe werkt dit?

mvg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er spelen heel veel zaken een rol, die vooral ook fiscaal zijn georienteerd. Dat geldt ten aanzien van de overdrachtsbelasting, erfbelasting (m.n. indien uw moeder blijft wonen en de huur te laag is) en eventueel schenkbelasting indien sprake is van een te lage overname prijs.
Verder moet gekeken worden of uw moeder bij overlijden van uw vader als langstlevende enig eigenaar is geworden. De overdracht zou dan namelijk de gehele woning betreffen en niet de helft.

Kortom, het is zeer aan te bevelen een afspraak te maken bij een notaris om een en ander samen door te nemen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE