aandeel huis overdragen (2)


6 oktober 2004

Vraag nummer: 8705  (oude nummer: 4761)

(Deze vraag is een vervolg op de vraag die ik 29 sept. jl. stelde.) De moeder is (zonder testament) al in 2001 overleden, het oude erfrecht geldt dus nog. Tot nu toe heeft dochter haar deel nog niet opgeÃĢist; de helft van het huis want zij woonde er toch nog in. Nu wil vader er niet meer wonen en de dochter wel. Is het dan zo dat de vader zijn aandeel van het huis kan overdragen aan zijn dochter, en hoe gaat het dan in zijn werk? U zegt dat de dochter moet betalen, maar is dat dan de hele prijs van het huis of alleen het deel van de vader? Vader is bereid de rest van de lopende hypotheek af te betalen zodat zijn dochter ontlast wordt in de kosten.

BVD voor beantwoording.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als je (een gedeelte van) een huis overneemt/koopt dan moet je daar natuurlijk voor betalen, en wel een reeel bedrag. Taxatie door een onafhankelijke derde is verstandig. Als dochter al voor een gedeelte mede-eigenaar is van het huis via het overlijden van moeder, dan is zij ook voor een gedeelte mede-eigenaar van de hypothecaire schuld. Als zij die schuld van vader overneemt, dan hoeft zij natuurlijk minder te betalen (als de bank ook accoord gaat). Ik zou dus nog even wachten met terugbetalen.

Mij lijkt het reden temeer om langs een notaris te gaan om alle ins en outs (ook de belastingen/overdrachtsbelastinh/schenkingsbelasting) door te nemen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE