Schenking vlak vooroverlijden


8 mei 2004

Vraag nummer: 8529  (oude nummer: 4284)

Geachte, mijn vader is 2 jr. geleden overleden,net voordat hij stierf kreeg ik 7.500 euro van hem(die had hij in huis liggen)en dat heb ik gebruikt om te trouwen.Mijn 2 zussen wisten dat niet, maar het kwam toch uit en nu willen hun dat geld van mij terugvorderen in de vorm van ,betrekken in de erfenis en het er bij mij aftrekken?Is dat mogelijk?Mijn vader had geen testament en liet de afhandeling over aan zijn boekhouder,die man zegt dat dat geld geschonken is binnen de 6 mnd. voor zijn dood,dus dat kan teruggevorderd worden.
Nu blijft er voor ons 3 kinderen een klein bedrag over van 5000 euro elk, maar kan de boekhouder zomaar zeggen dat ik 2/3 deel van die 7.500 e.moet afstaan aan mijn zussen?
Die man zegt zelfs dat alles ook afgehandeld kan worden zonder mijn handtekening, is dat juist?
Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een schenking binnen 180 dagen voor het overlijden betekent dat het belast is met successiebelasting. Of het "teruggehaald" kan worden door uw zussen hangt af van de vraag of uw zussen door deze schenking aan u minder krijgen dan hun legitieme portie (1/2 van het gewone erfdeel). Voor verdere vragen en nadere uitleg raad ik u aan contact op te nemen met een notaris in uw buurt.

Alles overlaten aan de boekhouder lijkt mij niet de juiste weg, tenzij hij officieel door uw vader is benoemd tot executeur. Zoniet dan zal uw handtekening altijd nodig zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.