rechten als erfgenaam


27 augustus 2004

Vraag nummer: 8618  (oude nummer: 4580)

Vader is overleden laat een vrouw en drie(gescheiden) dochters na waarbij de jongste dochter alles met moeder moet regelen, dit is wat de moeder dus verteld, ik ben de middelste dochter en weet dus zeker dat mijn jongste zus samen met mijn moeder onder één hoedje beslist en wij, mijn oudste zus en ik krijgen geen inzicht in de papieren van mijn overleden vader, wel is het zo dat mijn jongste zus nu in de auto van mijn vader rijdt die op het moment van verkrijgen door haar nog zo'n 5000 euro waard was en ik er ook niet achter kom of deze auto door mijn zuster is betaald, mijn oudste zuster is hiervan ook niet op de hoogte.
Ik weet niet wat ik met deze situatie aan moet en mijn vraag is dan ook, WELKE RECHTEN HEB IK IN DEZE heeft iemand hier misschien ervaring mee en een antwoord op?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op zich is de situatie vrij eenvoudig: of u heeft bijna niets te vertellen of er kan niet zonder u gehandeld worden. Ik zal het uitleggen:

indien uw vader na 1 januari 2003 is overleden en geen testament heeft gemaakt zijn de kinderen tezamen met de langstlevende de erfgenamen. Maar de langstlevende wordt op grond van de wet enig eigenaar van alle goederen. Hij of zij (in uw geval zij) kan er dus mee doen en laten wat zij wil. De kinderen hebben slechts een zeer beperkt opeisbare vordering in geld op de langstlevende.

Indien uw vader voor 1 januari 2003 is overleden zonder testament dan zijn de kinderen tezamen met de langstlevende de erfgenamen maar ook de eigenaren. In dat geval kan de één dus niets zonder medewerking van de ander.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.