Recht op erfenis na overlijden vader en daarna opa?


2 augustus 2003

Vraag nummer: 7958  (oude nummer: 2875)

mijn man is overleden en sinds kort ook mijn schoonvader. er is echter een probleem met de erfenis de banken willen niets vrijgeven. we vermoeden wel dat iemand geld aftroggelde van mijn schoonvader. nu is mijn vraag of we dit kunnen terugvorderen van die persoon als we weten dat zij het allemaal afgehaald heeft en als we een attest hebben van de dokter dat mijn schoonvader niet meer goed wist wat hij deed.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De eerste vraag is natuurlijk of u dan wel uw kinderen recht hebben op de nalatenschap van uw schoonvader. Uzelf niet als uw man voor uw schoonvader is overleden. Uw kinderen (als zij ook de kinderen van uw man zijn) eventueel wel. Zij treden in de plaats van hun overleden vader. Dit is zo als uw man voor uw schoonvader is overleden en uw schoonvader geen testament heeft gemaakt waarin hij anders heeft bepaald.

Stel dat uw kinderen erven. Terugvorderen zal niet eenvoudig zijn. Het gaat er natuurlijk om of uw schoonvader niet meer wist wat hij deed op het moment dat hij het deed. Wie zal dat aantonen en bij wie moet u het terughalen. Is er bijvoorbeeld sprake van schenkingen of heeft uw vader gewoon zaken verkocht ??

Mij lijkt dat de notaris die de nalatenschap van uw schoonvader behandelt uw kinderen nadere informatie kan geven indien zij ook mede erfgenaam zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.