onverdeeld huis, hertrouwen en erfenis


14 juni 2004

Vraag nummer: 8580  (oude nummer: 4418)

Vader en moeder zijn gescheiden, hebben twee kinderen. Vader is hertrouwd en heeft zijn deel van het huis op naam van zijn nieuwe vrouw laten zetten (het huis had destijds te weinig overwaarde om te verkopen en ook de moeder is voor de helft eigenaar) De kinderen wonen bij de moeder maar ontvangen geen alimentatie. Onlangs is vader overleden, hoe zit het met de verdeling van het huis, wie mag wat doen en welke instantie kan hier hulp bieden?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Het komt mij zeer merkwaardig en onverstandig voor om de helft van het huis dat mede-eigendom is van je ex, op naam van je nieuwe partner te zetten. Het is ook de vraag of het kan zonder toestemming van de ex, maar dat terzijde.

Is inderdaad de helft van het huis rechtsgeldig eigendom geworden van de nieuwe vrouw, dan verandert het overlijden van uw vader daar dus niets aan. Heeft hij geen testament gemaakt dan is de nieuwe vrouw ook enig eigenaar geworden van alle overige goederen van uw vader. Voor de kinderen resteert slechts een zeer beperkt opeisbare vordering op de tweede vrouw.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn