Minderjarige kinderen erven huis.


8 augustus 2003

Vraag nummer: 7969  (oude nummer: 2899)

Mijn ex-man is overleden, laat twee kinderen achter die minderjarig zijn. Overleden ex-man woont samen met vriendin zonder samenlevingscontract er is ook geen testament. Vriendin wil in het huis blijven wonen. Is dit mogelijk? Huis is een koopwoning. Hoe regelen we dit? Vriendin heeft geen eigen geld.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw ex-man geen testament heeft gemaakt dan zijn zijn kinderen de erfgenaam. Uiteraard voert u als moeder het gezag over uw kinderen en heeft u ook het beheer over hun vermogen. Dus ook over de erfenis.

Onderdeel van het beheer zou kunnen zijn het al dan niet tijdelijk ingebuik geven van de woning aan de partner van uw ex-man. Houdt u er wel rekening mee dat u voor vergaande handelingen de toestemming nodig heeft van de kantonrechter.

Verder aandachtspunt is natuurlijk wel de lasten van de woning, waaronder begrepen de eventuele hypotheciare schuld. Deze komen uiteraard ook voor rekening van de kinderen.

Als u de partner van uw ex-man wil helpen zou huur of beter gebruik ter voorkoming van huurbescherming (eventueel tot zij wat anders heeft gevonden) kunnen overwegen. Zoals gezegd, houdt u wel de huurbescherming in de gaten. Niet dat straks u zeer lange tijd aan de huurverplichtingen vast zit.

Om alles eenvoudig te maken zou u natuurlijk ook het huis kunnen verkopen. Dat is weliswaar niet in het voordeel van betreffende partner, maar maakt de zaak er waarschijnlijk wel overzichtelijker op.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.