keuze verwerpen/beneficiaire aanvaarding


7 november 2003

Vraag nummer: 8136  (oude nummer: 3341)

ik en mijn broer blijken ergenaam te zijn van mijn vader die wij eigenlijk niet kennen.Wij weten er niets van,hebben geen papieren van iets,wemogen niet in de huurflat,om te kijken wat er is mischien schulden,maar we moeten wel een keus maken wat te doen,de huur enz.gaat natuurlijk ook door,en als we het verwerpen en er toevallig wel iets dan hebben onze kinderen die minderjarig zijn ook niets de tijd dringt voor ons we hebben ook maar een loontje,de notaris zegt datn hij ook geen papieren heeft,dat ligt allemaal in de flat...

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor de zekerheid is verwerping de meest safe oplossing, maar inderdaad schuift het erfdeel dan door naar uw kinderen en zal er (na toestemming van de kantonrechter) weer verworpen moeten worden.

De zogenoemde beneficiaire aanvaarding is dan een optie. Voordat u een keus maakt kunt u ook gebruik maken van het recht van beraad. Ik zou weer naar de notaris gaan, en hem/haar vragen meer informatie te geven over de mogelijke keuzen die u heeft en de gevolgen daarvan. De beneficiaire aanvaarding springt mijns inziens het meest in het oog.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.