Huwelijk en schulden


1 september 2003

Vraag nummer: 8000  (oude nummer: 2994)

geachte heer,, ik ben pas op het sterfbed met mijn huisgenoot getrouwd, om hem rustig te laten sterven... nu blijkt dat er nogal wat schulden zijn waar ik niks van geweten heb,, ik was pas 4 dgn getrouwd toen hij overleed, er zijn ook 3 volwassen kinderen uit een eerder huwlijk, ben ik nu verandwoordelijk voor deze schulden aangegaan voor mijn huwlijk , ik zit in zak en as wilt u me helpen a,u.b vriendelijke groeten mever . ROOS

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien u gehuwd bent zonder huwelijkse voorwaarden, zijn de schulden van mijnheer ook uw schulden geworden voor de helft. Indien uw echtgenoot na 1 januari 2003 is overleden en er geen testament was, dan bent u op grond van de wet enig eigenaar van alle spullen en tegoeden maar ook verplicht alle schulden te voldoen.

U kunt natuurlijk de nalatenschap van uw echtgenoot verwerpen, maar de helft van de schulden blijven toch op grond van het huwelijk op uw schouders rusten.

Mij lijkt het raadzaam dat u snel contact opneemt met een notaris om één en ander door te nemen. Uw zorg is denk ik wel terecht tenzij er veel meer tegoeden zijn dan schulden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.