erfenis grootmoeder


29 september 2003

Vraag nummer: 8055  (oude nummer: 3130)

Mijn grootmoeder is 1.5 maand geleden overleden en had 6 kinderen. de tweede oudste is mijn moeder aantal jaren overleden. Ik ben haar dochter erf ik haar deel ? Het probleem eigenlijk is dat 4 zonen afstand hebben gedaan van de erfenis. Er zouden veel schulden zijn. Er is nog 1 zoon en ik dan als ik in aanmerking kom ? Kan ik nu nog altijd afstand doen ? en hoe ? en mijn kinderen lopen die dan ook gevaar ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op grond van de wet treden kleinkinderen ( u dus) in de plaats van kinderen (uw moeder) indien kinderen eerder overlijden dan een ouder (uw grootmoeder).
Het erfdeel van uw moeder komt dus aan u (en uw eventuele broers en zussen) ten goede. Als erfgenaam heeft u dan ook een keuze om te aanvaarden of verwerpen. Verwerping betekent overigens weer dat uw erfdeel doorschuift naar uw kinderen, die dan ook weer de keuze hebben.

Het lijkt mij de hoogste tijd dat u contact opneemt met uw notaris om één en ander te bespreken en vervolgens een keuze te maken. Als er mogelijk veel schulden zijn dan is de zogenoemde beneficiaire aanvaarding ook een optie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.