Ben ik nu erfgenaam?


2 november 2017

Vraag nummer: 52588

Mijn vriend/partner is anderhalve week geleden overleden. Hij had geen uitvaartverzekering dus dat heb ik geregeld. Wij waren niet gehuwd en hadden geen officieel geregistreerd partnerschap. Mijn vriend was dakloos toen ik hem leerde kennen dus voordat hij bij mij introk hebben we wel een document opgesteld over de bezittingen en schulden van eenieder en hebben dit geregistreerd bij istrongbox. We hadden op dat moment geen geld voor een notaris. Op internet (en ook hier) kom ik er niet uit of dat van enige waarde is. Mijn vriend heeft 1 wettelijke erfgenaam, een halfzus waar hij geen contact mee had en ook niet wenste.
Doordat mijn vriend lang dakloos is geweest heeft hij vooral veel schulden. Ik kreeg de tip om de nalatenschap te verwerpen maar kan ik dat als ik geen wettelijk erfgenaam ben? Moet ik zijn halfzus benaderen om de nalatenschap te verwerpen?
Mijn vriend heeft de afgelopen 3 jaar (dat wij samen waren) weinig gewerkt en met dat wat hij verdiende kocht hij boodschappen dus meer bezittingen dan wat kleding heeft hij niet. Mag ik wel zijn kleding houden of moet dat naar zijn halfzus?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien uw partner geen testament heeft gemaakt waarin u bent aangewezen als erfgenaam en u niet met elkaar gehuwd was of een geregistreerd partner was van elkaar, dan bent u geen erfgenaam. Dan is er ook geen sprake van verwerping of aanvaarding en hebt u (dus) ook geen rechten als erfgename. De tussen u beiden opgestelde lijst kan dienst doen als bewijsmiddel om vast te stellen wat van u en van hem is en wat dat laatste betreft dus tot zijn nalatenschap behoort. Misschien goed om nog eventuele verdere vragen te stellen aan een buro van rechtshulp in uw buurt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.