aanvaarden of niet ???


3 februari 2004

Vraag nummer: 8467  (oude nummer: 3929)

Onze moeder is 13 januarie 2004 onverwachts overleden.(acute hardstilstand) Mijn broer en ik zijn de enige erfgenamen. Onze moeder liet ons achter met veel schulden. Ook heb ik mijn moeder toen ze nog leefde beloftes gedaan die ik graag zou willen doen uitkomen. Ze woonde in een inbraakgevoelige buurt en had daar ook al vaak last van gehad. Afspraak was gemaakt dat ik dus als haar iets overkwam de waarde spullen bij mij zou stallen zodat ze niet gestolen zouden worden.Wat dus ook is gebeurdt.Het staat hier op een kamer apart die niet wordt gebruikt in opstal in afwachting wat er nu gebeurd. Er is geen testament.De hele tijd was het van mijn broer uit dat we dat wel zouden oplossen. We weten nu aan de hand van haar bankafschiften dat er veel betalingen liepen naar postorder bedrijfen. We hebben afgesproken dat de erfenis verwerpen geen optie is voor ons. En we weten ook dat de schulden last ca. 5000.00 euro is. Natuurlijk is dat veel geld. Ik heb hem al kort na de crematie op de hoogte gesteld wat de schulden waren. Was volgens hem geen probleem.Nu bemoeid mijn schoonzusje er mee. Zij beweert dat de schulden veel hoger zullen zijn dan wat ik vertelde en ook op papier heb laten zien en wel het 3 voudige er van. Wat helemaal niet waar is. want wij hebben recente rekeningen van de bedrijven waar zij kocht. Nu zijn mijn broer er met zijn vrouw het afgelopen weekend geweest. En zijn we in de woning bezig geweest.(Huurwoning) Ook heeft hij al de spullen die hij wilde hebben mee genomen ( dus ook de erfenis daarmee aanvaart) Nu wilde Hij niets meer hebben dan dat wat ze nu hebben meegenomen.
Nu belde hij op dat hij eigenlijk die schulden last wel erg hoog vond en dat we daar zelf een hoop dingen voor konden kopen. Is natuurlijk ook wel zo. maar ik hoorde op de achtergrond dat mijn schoonzusje de schulden (zijn deel) niet wilde. Ons moeder had een hoop antiek dat we dus ook willen proberen te verkopen en de meubels die kunnen we ook op laten kopen . Dus kunnen we de schulden last daar mee ook omlaag brengen. Kunt U mij helpen en advies geven hoe ik dit nu moet aanpakken??? ik zit er erg mee.

Alvast bedankt

Jolanda Nijmeijer

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik snap heel goed dat u ermee zit. Ik kan u echter niet goed helpen. Zowel u als uw broer moeten een keuze maken (als dat nog kan tenminste). Als je een keuze hebt gemaakt, dan moet je daar ook niet weer op terugkomen en gewoon overgaan tot afwikkeling van één en ander.

Wellicht is het raadzaam om naar een notaris te gaan voor verder advies en om een verklaring van erfrecht op te laten stellen. Op die manier zal er vanzelf wel schot in de zaak komen, omdat de notaris zal vragen om een keuze te maken. Wellichtb is dit voor u prettiger dan dat u dat zelf allemaal moet doen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.