WSNP, verwerpen, uitvaartverzekering


28 september 2021

Vraag nummer: 63611

Mijn broer is onlangs overleden. Hij was alleenstaand, zat in de wsnp en was wilsonbekwaam. Hij had een uitvaartverzekering. Omdat hij 100.000 euro schuld heeft, verwerpen wij de erfenis. De uitvaart heeft inmiddels plaats gevonden. De uitvaartverzekering (verplicht als je in de wsnp zit) keert uit aan de erven.
1. Als we de uitvaartverzekering gebruiken, hebben we dan ook automatisch toch zijn schulden geaccepteerd?
2. Zijn wij preferente schuldeisers op de begrafeniskosten voor de kosten van de uitvaart die niet gedekt worden door de verzekering?
Dank - bij voorbaat - voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als je hebt verworpen, dan wordt je geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. Dat zou dus 'bijten' met uitkering aan de erven, als je geen erfgenaam bent. Wie aansprakelijk is voor de kosten van de uitvaart kan ik ook lastig vaststellen, want doorgaans is dat de persoon die de opdracht daartoe geeft. Die persoon zou die kosten weer kunnen verhalen op de nalatenschap, maar het punt is wie dan aangesproken moet worden indien er geen erfgenamen zijn. Ik heb geen kennis over de WSPN en betreffende polis (en de begunstiging daarvan) dus kan u daar verder niet bij helpen. Wellicht kunt u de verzekeringsmaatschappij vragen wie de begunstigde is van de polis indien sprake is van verwerping.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >