Uitvaartkosten en levensverzekering


16 februari 2020

Vraag nummer: 60055

Casus
Man overlijdt. Zit in schuldhulpverlening. Hij heeft een minderjarige dochter uit een, zes jaar eerder verbroken relatie. De moeder van de man regelt de uitvaart.
Wettelijke beneficiaire aanvaarding, daarbovenop vindt ook verwerping erfenis plaats. In de erfenis zitten twee uitvaartpolissen. Deze worden terecht aan uitvaartverzorger uitgekeerd. Maar dekken niet alles.
De minderjarige blijkt echter begunstigde van twee gemengde levensverzekeringen. Volgens verzekeraar zijn deze uitkeringen o.g.v. leer zelfstandig recht, verkrijging buiten nalatenschap om. Nochtans declareert uitvaartverzorger restant vordering bij minderjarige dochter op. De wettelijk vertegenwoordiger van de dochter wijst deze claim af met beroep op de leer van het zelfstandig recht.
Draait nu de moeder van de overleden man,als opdrachtgever,voor de restantvordering op?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De schulden van de nalatenschap dienen te worden voldaan door de erfgenamen. Indien namens een minderjarige erfgenaam is verworpen met toestemming van de rechter, dan wordt deze geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. Naar mijn weten wordt inderdaad de opdrachtgever door de uitvaart verzorger aangesproken, maar deze zou dan weer verhaal kunnen halen op de erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >