grafrechten van vader/opa/oma


5 oktober 2003

Vraag nummer: 8063  (oude nummer: 3156)

Mijn Vader's nalatenschap moet binnenkort worden afgewikkeld, hij is begraven naast zijn vier jaar geleden overlden echtgenote. Ik ben zijn enigste zoon. Ben ik op basis van dit kind zijn ook eigenaar/verzorger van zijn (eigendoms)graf ?. Tevens was mijn Vader op zijn beurt bij leven eigenaar (=aankoper) van het graf van zijn Vader en Moeder, zou het kunnen zijn dat ik de eigenaar van deze grafrechten/verzorging wordt op basis van mijn erfenis, of kunnen de broers of zussen van mijn Vader zich hier op beroepen ?.

Antwoord:

Geachte heer,

Mij lijkt dat u zowel als enig erfgenaam als direct betrokken gezinslid de uitvaart kunt verzorgen. Dit kan anders zijn indien uw vader in een testament of codicil iemand anders heeft aangewezen.

In de problamatiek van de grafrechten ben ik niet goed thuis. Doorgaans zit er aan de grafrechten een onderliggende overeenkomst (bijvoorbeeld met de gemeente). Ik zou daar dus ook uw vraag stellen. Mogelijk kunt u ook uw vraag stellen aan de heer Van der Putten/juridisch advies op de website van uitvaart.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.