geen accoord erfenis door uitvaartkosten


13 januari 2010

Vraag nummer: 13335  (oude nummer: 14783)

7 jaar geleden is mijn moeder overleden, zij liet 6 kinderen achter. Zij had geen uitvaartverzekering, de kosten voor de uitvaart en een grafsteen zijn van haar rekening betaald. De notaris heeft hierna een overzicht gemaakt met het saldo dat na maken van deze kosten te erven is.
Nu is het zo dat 2 van de 6 kinderen niet akkoord zijn met het betalen van de uitvaart en grafsteen kosten. Zij willen niet medlen in deze kosten en zodoende deze kosten door de andere 4 erfgenamen laten betalen. Hun erfenis zou dus hoger uitvallen. Tot op heden is er geen unanimiteit ontstaan.

Kunnen deze 2 erfgenamen de verdeling van de erfenis daadwerkelijk tegengaan of moet deze na aftrek van de kosten van begrafenis /grafsteen worden uitgekeerd ?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uiteraard is (bij voorkeur van te voren) overeenstemming over deze kosten en dan met name de hoogte ervan van harte aan te bevelen. De kosten van de uitvaart zijn overigens wel schulden van de nalatenschap dus komen in beginsel ten laste van de gezamenlijke erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.