Beschikken over tegoeden voor begrafenis terwijl er ook sprake is van schulden


6 februari 2010

Vraag nummer: 13453  (oude nummer: 14992)

Een vraag in verband met het overlijden van een broer, die 30 jaar geleden is gescheiden en geen kinderen heeft. Er lijkt sprake te zijn van schulden.
De overledene had geen uitvaartverzekering afgesloten. Nu moet er opdracht worden gegeven voor de begrafenis waar geen geld voor beschikbaar is. De nabestaanden, bestaande uit enkele broers en zussen en moeder zijn verantwoordelijk voor de kosten van de begrafenis. Het huidige banksaldo van overledene is niet toereikend om de kosten van de begrafenis te dekken. De nabestaanden willen de bank, zonder verklaring van erfrecht opdracht geven, om het banksaldo te storten op de rekening van de begrafenisonderneming. Betekent deze actie dat nabestaanden ook verantwoordelijk zijn voor de erfenis die waarschijnlijk bestaat uit schulden?

Antwoord:

Geachte heer,

Voor sommige handelen kan gezegd worden dat je daardoor geacht wordt de nalatenschap te hebben aanvaard, dus dat je dan geen keuze meer hebt. Ik raad u aan bij uw notaris na te vragen of dat voor de voorgenomen handelingen ook geldt. Als je opdracht aan een bank geeft (als dat al kan) dan kom je wel dicht in de buurt, dus ik zou voorzichtig zijn. Vandaar: eerst overleggen met je notaris!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >