wel erfgenaam, maar niets ontvangen


5 december 2011

Vraag nummer: 26878

Begin 2003 is mijn opa overleden en In september 2003 is mijn vader overleden. Eind 2004 is mijn oma overleden. Mijn opa en oma hadden een testament. Mijn vader en zijn broer waren erfgenaam. Mijn vader leefde niet meer ten tijde dat mijn oma overleed. Onlangs kwam ik erachter dat ik hierdoor het deel dat mijn vader zou hebben ontvangen zou hebben moeten krijgen. Dit is niet het geval. Mijn vaders broer heeft alles destijds afgehandeld en had mijn moeder laten weten dat er bijna niets over was. Ik heb nooit post ontvangen van een notaris over de erfenis of het testament. Mijn oom had de beschikking over de bankpasjes van mijn oma. Mijn opa en oma hadden het erg goed. Aangezien ik er onlangs acher ben gekomen dat ik erfgenaam ben, vraag ik mij nu af wat ik kan doen. Wat als mijn oom het testament niet ten uitvoer heeft laten brengen en zelf datgene dat overbleef heeft gehouden. Ik weet wel dat hij de inboedel heeft verkocht en dit ook heeft gehouden. Graag hoor ik uw advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kans is inderdaad aanwezig dat er sprake is van plaatsvervulling: dat u als kind in de plaats bent getreden van uw vader in de nalatenschap van uw oma. Dat is de wettelijke regel.
Het kan echter zo zijn dat het testament van uw oma dat niet of anders bepaalt. U zou uw oom daar verder om kunnen vragen.
Verder raad ik u aan langs uw notaris te gaan om te laten uitzoeken of er wellicht sprake is van plaatsvervulling.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.