Weduwe komt testament niet na


10 september 2003

Vraag nummer: 8015  (oude nummer: 3039)

Vraag: Testament verandert (weduwe komt voorwaarden testament niet na)
Beste....

Mijn broer is overleden, in zijn testament stond dat alles naar zijn vrouw zou gaan bij zijn overlijden, maar mocht zijn vrouw daarna komen te overlijden voordat zij opnieuw getrouwd is en er ook nog geen kinderen zouden zijn, er een verdeelsleutel van toepassing zou zijn.
Anders zou alles naar haar ouders en broer gaan, dit vond mijn broer niet reel vandaar dat hij in dat geval wilde dat ik en mijn ouders ook een gedeelte van de erfenis alsnog zouden ontvangen.

Nu zijn er allerlei problemen ontstaan en zodoende hebben wij geen contact meer met zijn vrouw.
Ze heeft ons wel laten weten dat zij ons onterfd heeft en wij niets erfen als er iets met haar gebeurt of ze nu wel of niet is hertrouwd en of er nu wel ofd geen kinderen zijn.
En dus alles naar haar familie gaat.

Kan dit zo maar?
Er staat toch duidelijk in zijn testament dat de verdeelsleutel pas vervalt als zij is hertrouwt of als er kinderen zijn.

Het gaat ons absoluut niet om het geld maar om het princiepe, mag zij zomaar dat stuk uit zijn testament teniet doen?

En wat kunnen wij doen, moeten wij zijn testament opvragen... of iets anders.
Want als dit niet kan en mag zou ik haar dat toch graag laten weten dat zij zjin wil niet zomaar mag en kan veranderen omdat zij dat wil en dat het dus onrechtsgeldig is.

Vriendelijke groeten
Miranda Mol

10 september 2003

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn twee situaties denkbaar afhankelijk van de tekst van het testament (die ik niet ken).

1. uw broer heeft bepaald dat zijn vrouw enig erfgenaam is punt uit. De verdeelsleutel zou dan alleen gelden indien zijn vrouw niet van hem erven wil of kan (bijv. omdat zij eerder is overleden). In dit geval kan de weduwe dus doen en laten wat zij wil. Staat in haar testament dat als zij na uw broer overlijdt de verdeelsleutel van toepassing is, dan kan zij dit testament wijzigen en dat zij u onterft. Daar is helemaal niets aan te doen.

2. Uw broer heeft bepaald dat zijn vrouw enig erfgenaam is maar onder de last dat alles wat van zijn nalatenschap nog over bij haar overlijden aanwezig is via de verdeelsleutel wordt verdeeld. Hieraan kan door de weduwe niet getornd worden. Het spreekt echter voor zich dat de verdeelsleutel pas van toepassing is bij haar overlijden. Gedurende haar leven kan zij met de nalatenschap doen en laten wat zij wil (in beginsel).

Nogmaals: de inhoud van het testament is doorslaggevend.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn