Vrouw laat erfenis na aan echtgenoot en zijn kinderen


23 november 2015

Vraag nummer: 44312

Goedendag, Mijn vrouw is pas overleden. Zij dacht dat ze een testament had met mij als langstlevende en mocht mij wat gebeuren dan zijn mijn kinderen erfgenaam.
Vanmorgen bij de notaris hoorde ik iets anders ikzelf en mijn kinderen zijn alle drie voor gelijk deel erfgenaam. Dat was nooit haar bedoeling. De notaris zei dat het een probleem is omdat het niet haar kinderen zijn. Eigenlijk kan het testament helemaal niet. De notaris die het 10 jaar geleden opgesteld heeft is met pensioen. We moeten naar de kantonrechter , advocaat e.d. met alle kosten van dien. De kantonrechter moet zich dan uitspreken en in het slechtste geval moet ik mijn kinderen gelijk betalen. Dus mijn huis verkopen. We waren gehuwd op huwelijkse voorwaarden maar daarin staat dat na overlijden het automatisch gemeenschap van goederen wordt. Mijn vrouw was ernstig ziek en 2 weken voor haar overlijden heb ik mijn pensioenplan afgekocht voor behandeling voor mijn vrouw. Dit heeft niet zo mogen zijn. Maar nu zegt de notaris dat mijn pensioen ( 24.000 euro) ook in de gemeenschappelijke boedel valt. Als we het geld niet nodig dachten te hebben voor een behandeling had ik mijn pensioen nooit afgekocht.
kan dit allemaal?

Antwoord:

Geachte heer,

Indien u al in contact bent met een notaris, die over alle informatie beschikt, dan kan ik uiteraard weinig toevoegen.

Indien u overigens samen met uw kinderen de erfgenaam bent, dan is het, indien de relatie met uw kinderen goed is, wel een idee om een akte van verdeling te maken waarin de kindsdelen (zoals in de wettelijke verdeling) worden omgezet in een vordering op u.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.