verwerping erfenis


25 februari 2010

Vraag nummer: 13553  (oude nummer: 15202)

Geachte heer/ mevr,

Mijn vader is vorig jaar febr overleden.
Wij hadden al10 jaar geen contact meer. in zijn erfenis stond dat mijn kinderen alles zouden erfen, maar dat zijn vriendin (niet officieel samenwonend) vruchtgebruik zou houden
en dat als ik mijn kindsdeel op zou eisen de kinderen onterfd werden en zijn vriendin dus de rest zou erfen.
Omdat ik weet dat er niets zou overblijven van de erfenis voor de kinderen zou zij vruchtgebruik hebben, heb ik mijn kindsdeel opgeeisd.
daarmee blijft er een auto en een caravan over voor zijn vriendin en de daarmee staande schulden, nu heeft zijn vriendin de erfenis verworpen. Nu is mijn vraag wie zijn de daaropvolgende erfgename? haar kindere/kleinkinderen of ik en mijn kinderen en wie draait er nu op voor de openstaande schulden?

mvgr M.Peters

Antwoord:

Geachte heer,

Het testament bepaalt zoals u al aangeeft wie de erfgenamen zijn en onder welke condities. Indien alle testamentaire erfgenamen verwerpen/geen erfgenaam (meer) kunnen zijn, dan wijst de wet de erfgenamen aan.

Ik raad u mede gezien het belang van de inhoud van het testament van harte aan langs uw notaris te gaan voor informatie, zodat hij/zij vervolgens ook kan vaststellen wie zonder testamentaire erfgenamen, de eventuele wettelijke erfgenamen zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.