verantwoordelijkheid biologische kinderen, in testament genoemd.


19 januari 2014

Vraag nummer: 37053

L.S , Mijn ex (nooit wettig met mij getrouwd) is onlangs overleden in Portugal. Hij woonde daar al jaren, maar sinds 2013 officieel. uit eerste huwelijk een erkende dochter, uit de verbintenis met mij 2 niet erkende zoons, in november 2013 is hij is portugal gescheiden van zijn derde vrouw, geen kinderen uit de laatste verbintenis. De scheiding van de laatste echtgenote is in Nederland nog niet officieel gemaakt. Er is een testament waarin hij zijn erkende dochter zoveel mogelijk onterfd en mijn 2 zoons als zijn eigen kinderen noemt en hen laat meerven. Ten tijde van het opstellen van het testament was hij getrouwd met de derde vrouw. Er zijn geen of nauwelijke bezittingen meer, geen uitvaart of anderszins verzekeringen. Die heeft hij in augustus 2013 allemaal opgezegd. De staat Portugal heeft hem inmiddels begraven neem ik aan. Wie draait nu op voor de kosten van zijn begrafenis. Er zijn volgens mij ook schulden. De oudste dochter? zoals BZ zegt.De (ex) echtgenote? mijn volwassen zoons? Hun vader heeft de laatste jaren nauwelijks naar zijn 3 kinderen omgekeken, alleen maar ruzie gemaakt, allimentatie is nooit betaald. moeten mijn kinderen stappen ondernemen? of juist nu niks doen? met vr gr MLyklema/

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u vrees ik niet veel informative geven. Het antwoord is overigens mede afhankelijk van de vraag welk recht van toepassing is. Indien Nederlands recht van toepassing is en het testament rechtsgeldig is en uw kinderen als erfgenamen daarin staan aangewezen, dan zouden u kinderen nog de keuze hebben van wel of niet aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Als zij erfgenaam zijn en niet willen aanvaarden, dan moeten ze bij de rechtbank verwerpen, maar pas wel op indien zij (minderjarige) kinderen hebben. Bij verwerping kan namelijk sprake zijn van plaatsvervulling, waardoor hun kinderen in hun plaats treden. Voor verwerping namens minderjarige kinderen is toestemming van de rechter nodig.

Naar Nederlands recht heeft een onterfd (juridisch) kind aanspraak op een legitieme portie, maar is dat een vordering in geld.

Over Portugees/buitenlands recht kan ik u geen informative geven.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.