Tweetrapsvermaking en vastleggen van het overgebleven deel


22 juni 2020

Vraag nummer: 61048

Geachte heer Van de Griend,
Ik ben bezwaarde in een 2-trapstestament. Ten behoeve van de verwachter voer ik een jaarlijkse administratie, zodat duidelijk is wat het overgebleven deel is. Vraag: hoe zorg ik er voor dat dit overgebleven deel na mijn overlijden 'gewaarborgd' wordt/vastgesteld kan worden, zodat dit voor eenieder onbetwistbaar en duidelijk is (i.c.: wat maakt er deel van uit). Dit overgebleven deel varieert uiteraard jaarlijks.
Momenteel wil ik dit op enigerlei wijze in mijn eigen testament laten opnemen, maar weet niet of dit eigenlijk wel nodig is, en zo ja, hoe dat dan zou moeten.

Antwoord:

Geachte heer,

Als het goed is geeft betreffend testament goed weer wat de verplichtingen en rechten zijn binnen de tweetrapsmaking. het voeren van administratie is daar inderdaad doorgaans een onderdeel van. Mogelijk dient ook de bezwaarde daarvan op de hoogte gesteld te worden, dus met het sturen van de administratie zou het voor de verwachter ook duidelijkheid geven. Er is doorgaans geen ruimte in uw testament voor deze administratie. indien toegestaan volgens de tweetrapsbepalingen, dan zou u wel kunnen beschikken over het bezwaarde vermogen in uw testament.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >