testament in het buitenland


24 november 2015

Vraag nummer: 44323

Goedemiddag,

Mijn naam is Stan Hagenaars. Ben getrouwd met Miglena Dimova-Hagenaars, afkomstig uit Bulgarije.
Mijn vrouw kreeg vorig week te horen dat haar vader is overleden en dat er een testament is opgesteld waarin ze is vernoemd als erfgename.
Zo ver we weten is ze niet de enige erfgename, er zijn nog 2 anderen die in het document worden genoemd.
Alvorens we tot actie overgaan, wil mijn vrouw weten wat haar vader heeft nagelaten. Want voor een paar honderd euro is het volgens haar geen reden om
de reis te maken naar Bulgarije. Wanneer men een testament opstelt, gaat het meestal om een huis of andere kostbare zaken of kan er iets anders aan de hand zijn?
Na speurwerk van mijn kant, weet ik dat er een europees registratiesysteem is waarin het testament opgevraagd kan worden.
Maar nu ter voorbereiding van het telefonisch contact met de advocaat / notaris willen we weten welke gegevens we moeten vragen voor het opvragen van het testament.
Is het verder niet mogelijk om haar moeder te machtigen en zo ja hoe kunnen we dat doen?


Graag vernemen van u de gevraagde info.

Met vriendelijk groet,

Stan Hagenaars en Miglena Dimova-Hagenaars

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,
Ik ben niet op de hoogte van het buitenlands recht, dus is het ook lasting u hierin te adviseren. Op mijn minst zou ik het laatst geldende testament opvragen en laten vaststellen dat dat ook inderdaad het laatst geldende testament is.

Vervolgens kunt u de inhoud van het testament (laten) beoordelen en daarna vaststellen wat allemaal tot de nalatenschap behoort. Daarna, als u alle informatie hebt, zou u uw keuze kunnen maken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.