testament en verdeling


27 september 2012

Vraag nummer: 32024

Hallo,
Onze ouders hebben een testament opgemaakt,mijn zus is aangewezen tot executeur,mijn ouders hebben in het testament aangegeven dat ieder kind(2) een deel erft en ook de kleinkinderen,wij zussen willen dit echter een eigen invulling geven,mag dit of moeten wij ons strikt aan hun wilsbeschikking houden.
De kleinkinderen zijn dus aangewezen als erfgenaam,maar mag mijn zus dit anders uitvoeren als executeur als ik het daar mee eens ben,en samen een eigen invulling maken?Onze ouders zijn beiden dit jaar overleden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het testament is uiteraard leidend en een executeur (uitvoerder van de uiterste wil) moet dat ook uitvoeren. Is er sprake van een minderjarige erfgenaam, dan moet volgens de wet beneficiair worden aanvaard namens die erfgenaam en indien dat niet gebeurt binnen 3 maanden, dan wordt geacht namens de minderjarige erfgenaam te zijn aanvaard.
De benoeming van kleinkinderen is mogelijk ook uit fiscale overwegingen opgenomen, dus misschien goed om te informeren bij de notaris die het testament heeft opgesteld.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.