Scheiding van tafel en bed


12 januari 2004

Vraag nummer: 8358  (oude nummer: 3754)

Onlangs is mijn schoonvader overleden. Hij en zijn vrouw waren gescheiden van tafel en bed. De kinderen dachten in eerste instantie dat hun moeder de erfgename van hun vader was aangezien zij wettelijk nog gehuwd waren. De eerste week na het overlijden zijn zijn bankrekeningen op haar naam gezet, heeft zij alles naar zich toegetrokken en heeft zij belangrijke (financiele) spullen uit zijn huis weggehaald. Na korte tijd kwamen de kinderen er echter achter dat hun moeder geen erfgename was. In het testament van mijn schoonvader staat duidelijk dat na scheiding van tafel en bed het niet aan haar is de begrafenis te regelen en de nalatenschap af te handelen en ook in het erfrecht wordt duidelijk benoemd dat na scheiding van t&b de echtgenote geen erfgenaam meer is. Het bleek zo te zijn dat zijn (ex)vrouw dit wist, maar vond dat zij als echtgenote recht had op de nalatenschap.
De relatie tussen moeder en kinderen is inmiddels erg beschadigd door de haar houding. Nog steeds heeft zij (met name financiele) spullen in haar bezit waarvan zij vindt dat die haar aangaan (o.a. de papieren van de levensverzekering waarvan de kinderen niet weten of die op haar naam staat of niet). De bank is op de hoogte van het feit dat de rekeningen ten onrechte op haar naam staan maar weigert in te grijpen omdat zij op de akte van overlijden wordt vermeld als echtgenote. Hoe kunnen wij dit het beste oplossen? Moeten wij echt een dure verklaring van erfrecht laten opstellen, terwijl het erfrecht en het testament zo duidelijk zijn? Dit is namelijk wat de bank eist.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het verbaast mij zeer dat de bank geen aktie onderneemt terwijl zij weten dat het niet klopt. Als de bank vraagt om een verklaring van erfrecht dan moet dat maar. Overigens is het ook zeer gebruikelijk dat de bank dat vraagt. Daarom is het ook zo vreemd dat alle bankrekening op naam van moeder zijn gezet. Wellicht dat u een notaris kunt vinden die geen te hoge kosten in rekening brengt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.