samenloop vruchtgebruik en legaat geldbedrag


27 januari 2005

Vraag nummer: 9046  (oude nummer: 5468)

Mijn vader overleed in sept.2003. in het testament is sprake van een legaat van 108.000 euros en vruchtgebruik aan een vriendin van hem, waarme geen enkel partner of samenlevings contract bestond.Er is geen cash geld, alleen maar een huis van ongeveer 400.000 euros waarin deze vriendin nu woont.Duidelijk is dat het legaat niet kan worden voldaan.Kunnen wij ( 2 kinderen),het vruchtgebruik aanvechten zoja op welke wetgrond,en onszelfe verplichten het huis te verkopen om dan het legaat en compensatie vruchtgebruik aan deze vriendin te voldoen,.??of alles accepteren, en het vrucht gebruik oficieel maken,.en te beginnen de onderhouds en contribuitie kosten te verlangen waar deze vriendin niet kan voldoen vanwege onvoldoende inkomsten, graag advies en bij voorbaat zeer dankbaar. Carlos Hekking

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb de tekst van het testament niet voor me, maar als ik uw informatie goed begrijp, dan is het een soort wurg-testament. De bepalingen waaronder het vruchtgebruik moet worden gevestigd, staan als het goed is in het testament. Ook deze bepalingen zijn van belang.
Wellicht een idee betreffende notaris te vragen wat precies bedoeld is met het testament. Samenloop van vruchtgebruik op de gehele nalatenschap met een legaat van een bedrag in contanten lijkt mij (indien de legaten ten laste van dezelfde personen komen) namelijk bijzonder onevenredig. Onterving van de kinderen is dan wat mij betreft nog beter.

Als er echt geen uitweg is dan is er maar één mogelijkheid: beroep op uw legitieme aanspraak!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.