recht op inzage voor erfgenaam


19 oktober 2003

Vraag nummer: 8099  (oude nummer: 3229)

mijn oom is overleden en had geen vrouw en kinderen wel 2 broers.maar die staan niet in het testament wel een nicht van zijn vrouw kant en ik van mijn ooms kant ,wij zijn alleen erfgenamen.Nu had hij ook een vertrouwens persoon,die hem opving naar de dood van zijn vrouw.die zit bij het bewind van nazorg.Ze heeft ons opgevangen,maar doet heel vaag over zijn hebben en houden,nu is mijn vraag is dit normaal,mogen wij niet weten waar we aan toe zijn,we durven niet echt een handtekening te zetten,bang dat er nog schulden zijn.En kunnen de broers het ons ook moeilijk maken.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord op uw vraag is in theorie heel eenvoudig. Door het overlijden van uw oom en zijn testament bent u en uw neef de enige erfgenamen geworden. U bent dus ook gerechtigd tot al zijn tegoeden, maar daartegenover aansprakelijk voor alle schulden (indien u de nalatenschap aanvaardt).

U mag dus weten waar u aan toe bent. Sterker nog, u moet weten waar u aan toe bent, voordat u een keus kan maken. Ik zou zeggen tegen de vertrouwenspersoon: doe niet zo mogelijk, geef gewoon inzage. Temeer omdat de taak van de vertrouwenspersoon is geeindigd. U kunt de inzage dus ook eisen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.